Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ:

Νοζεμίαση
Οφείλεται σε προσβολή από το πρωτόζωο Nosema apis. Παράγει σπόρους που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους για 2 χρόνια στα περιττώματα της μέλισσας, 2 μήνες στο έδαφος και 4 μήνες στο μέλι. Η μόλυνση μιας μέλισσας γίνεται όταν καταναλώσει τροφή με σπόρους του πρωτόζωου. Οι σπόροι βλαστάνουν στο μεσέντερο του εντόμου, προσβάλλουν τα επιθηλιακά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται σε μεγάλους αριθμούς, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία της πέψης. Η μέλισσα καταναλώνει περισσότερες τροφές και μειώνεται η διάρκεια ζωής της.
Στη συνέχεια προσβάλλονται οι υποφαρυγγικοί αδένες των μελισσών. Οι προσβλημένες μέλισσες προσφέρουν λιγότερη τροφή στη βασίλισσα, η οποία περιορίζει την ωοτοκία της και συχνά αντικαθίσταται. Ο γόνος δεν εκτρέφεται κανονικά. Οι μέλισσες ζουν λιγότερο και ο πληθυσμός της κυψέλης μειώνεται δραματικά.
Οι άρρωστες μέλισσες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα περιττώματά τους, τα αφήνουν στα τοιχώματα της κυψέλης, στην είσοδο, ακόμη και στα πλαίσια (δυσεντερία), γεγονός που συμβάλλει στη διασπορά της αρρώστιας. Σε αρκετές περιοχές η νοζεμίαση είναι ενδημική. Την άνοιξη φθάνει στη μεγαλύτερη ανάπτυξή της και το καλοκαίρι περιορίζεται. Η εποχιακή εμφάνιση της αρρώστιας σχετίζεται με τη δυνατότητα που έχουν οι μέλισσες να απομακρύνουν μέρος από τον πληθυσμό του παθογόνου. Η αρρώστια μεταδίδεται με σπόρους που βρίσκονται στην τροφή και τα περιττώματα των άρρωστων μελισσών.
Παράγοντες που ευνοούν την αρρώστια
  • Τροφοδότηση με ακατάλληλες τροφές (ξινισμένο μέλι ή σιρόπι, σκούρα ζάχαρη, τροφές με υψηλά ποσοστά δεξτρινών, φρουτοχυμοί).
  • Τροφοδότηση με σιρόπι πολύ αργά το φθινόπωρο.
  • Κακές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος (υγρασία στην κυψέλη, περιοχές με πολύ υγρασία, χειμώνας παρατεταμένος, συχνές επιθεωρήσεις με ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κ.α.).
  • Προσβολή μελισσιών από χρόνια παράλυση.
  • Συχνές μετακινήσεις του μελισσοκομείου το φθινόπωρο.
Συμπτώματα
α) Μέλισσες με διογκωμένες κοιλιές που δεν μπορούν να πετάξουν και σέρνονται στη χλόη με τα φτερά ανοιγμένα.
β) Περιττώματα μελισσών στα τοιχώματα και τα καπάκια των κυψελών, καθώς και στην είσοδο (σανίδα πτήσης).
γ) Σημαντικός αριθμός νεκρών μελισσών μπροστά στην είσοδο.
δ) Ο πεπτικός σωλήνας της άρρωστης μέλισσας αλλάζει χρώμα, από καστανοκόκκινος γίνεται γκριζωπός και στη συνέχεια γαλακτόχρωμος.
ε) Στο πεπτικό σύστημα της μέλισσας εντοπίζονται με το μικροσκόπιο οι σπόροι της Νοζεμίασης.


Αντιμετώπιση
  • Όταν σταματήσει η νεκταροέκκριση τα μελίσσια μεταφέρονται σε ανθοφορίες ή τροφοδοτούνται διεγερτικά.
  • Ξεχειμωνιάζουν μόνο δυνατά μελίσσια.
  • Αποφεύγονται παράγοντες που προκαλούν δυσεντερία στις μέλισσες (ακατάλληλες τροφές).
  • Εξασφαλίζεται στο μελισσοκομείο άφθονο τρεχούμενο νερό, που προφυλάσσεται από περιττώματα μελισσών.
  • Οι κηρήθρες ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια και το μελισσοκομικό υλικό απολυμαίνεται πριν χρησιμοποιηθεί. Για τις κηρήθρες χρησιμοποιείται οξικό οξύ, ενώ για τις κυψέλες το φλόγιστρο.

Χρόνια παράλυση
Οφείλεται στον ιό της χρόνιας παράλυσης. Οι μέλισσες μολύνονται κυρίως με την τροφή τους. Πιθανό όμως να μολυνθούν από πληγές που δημιουργούνται με το σπάσιμο των τριχών της επιδερμίδας του εντόμου, ιδιαίτερα όταν συνωστίζονται σε κυψέλη με περιορισμένο χώρο. Παρατηρείται περισσότερο την άνοιξη αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εποχή. Η στενότητα του χώρου ευνοεί την αρρώστια.
Συμπτώματα: Εκδηλώνεται με δυο διαφορετικές μορφές:
α) Οι μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν, σέρνονται μπροστά στην κυψέλη. Κουβαριάζονται στα χόρτα, στο εσωτερικό καπάκι ή κάτω από τα πλαίσια. Παρατηρείται τρεμούλιασμα των φτερών τους και παράλυση των πίσω φτερών. Η κοιλιά τους είναι διογκωμένη. Παρατηρείται δυσεντερία.
β) Οι μέλισσες χάνουν το τρίχωμα του θώρακα και της κοιλιάς και γίνονται μαύρες και γυαλιστερές. Οι προσβλημένες μέλισσες φαίνονται μικρότερες και δέχονται επιθέσεις από τις υγιείς, μπορούν όμως να πετάνε

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Καλο ειναι αυτον τον μηνα ειναι να παμε μπροστα σε καθε κυψελη που διαθετουμε και να παρουμε απο καθε κυψελη ενα μικρο δειγμα και να τις παμε για εξεταση
ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΔΕΙΓΜΑ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Λοιπον παμε μπροστα στην εισοδο της κηψελης και αφου καπνισουμε ελαφρως με το ξεστρο μας σκωτονουμε μια δυο μελισσες ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πρεπει να τους λιωσουμε τις κοιλιες τους μοναχα το κεφαλι τους γιατι οι κοιλιες ειναι απαραιτητες για την εξεταση..Η εξεταση γινετε σε μελισσοκομικους συλογους η σε κρατικα κτηνιατρια  δωρεαν τουλαχιστον στην πολη μου Τωρα αν η εξεταση δειξει οτι υπαρχει νοζεμιαση σε μεγαλο βαθμο το φαρμακο για να κανει δουλεια σωστη ειναι ενα το οποιο απαγορευεται στην ελαδιτσα μας αλλα επειτρεπετε σε αλλες πολλες χωρες καναδα αγγλια αλβανια βουλγραρια κτλπ ΤΟ ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ επισης εχω ακουσει πως δουλεια κανει και η θυμολη αλλα δεν ειμαι βεβαιος για την αποτελεσματικοτητα της αλλα συντομα θα ξερω γιατι φετος τα ταισα με πιτα η οποια περιειχε θυμολη σε κανα δυο εβδομαδες που θα παω μελλισες για εξεταση θα σας ενημερωσο αν ειχε κανει δουλεια στα μελισσια μου λοιπον αυτα ελπιζω να σας φανουν χρησιμα και να μην σας κουρασα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: